Hogyan terjed a kormány propaganda a Facebookon

Több mint 6 éve működteti kiterjedt hálózatát egy ismeretlen hátterű hírgyár a Facebookon. Hogyan befolyásolja a döntéseidet a kormány?

Ugyanazokat a cikkeket osztja pár másodperces különbséggel a Titkolt hírek, a Keresztény konzervatívok, az Orbán Viktort támogatom és számos más oldal a közösségi médián. 

A Lakmusz próbálta felderíteni, hogy milyen háttérrel dolgoznak azok a Facebook csoportok, amelyek a kormány ideológiájának a terjesztésével, illetve újabban a putyinista propagandával foglalkoznak.

A hírportálon kevés az eredeti tartalom, főként máshol már megjelent cikkek és bejegyzések másodközléseivel találkozunk. A magyar belpolitikával foglalkozó anyagok forrása rendszerint a kormánypárti média (Mandiner, Index, Origo), míg az oldal másik slágertémájának számító orosz-ukrán háború eseményeit a közösségi médiábólkisebb portálokról vagy az orosz sajtóból szemlézik be a hírek közé. 

Korábban a 28 ezer követővel rendelkező Mai világ Facebook-oldal is a hirextra.info cikkeit osztotta meg. 

A hálózat az orosz Facebookon, a VK-n is jelen van, itt a 2-3000 követővel rendelkező Magyar Hírek terjeszti a Hírextra cikkeit.

Korábban az Átlátszó írta a Mai világ Facebook-oldalról szóló cikkében, hogy az oldal február végén bekövetkező hirtelen népszerűség-növekedése mögött trollgyanús követőket sejtenek. Az oldal viselkedésében a háború kitörését követően ugyanis drámai változás állt be: a több éve stagnáló követőszám meredeken emelkedni kezdett, az oldal posztjaira érkező reakciók pedig korábban nem tapasztalt magasságokba lőttek ki.

A teljes cikk a Facebook csoportok és a kormány propaganda támogatóiról a lakmusz.hu oldalon.


Évről évre többet költ a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda „kormányzati kommunikációra”. 2020 végére a végösszeg a 133 milliárd forintot is meghaladhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .