Pesti út – Az országos tisztifőorvos kivizsgáltatja

Az országos tisztifőorvos kivizsgáltatja, hogy megfelelő orvosi ellátást kaptak-e a fővárosi Pesti úti idősotthon lakói – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília ismertette: jogszabály szerint a kétszáznál több embert gondozó intézményekben teljes, nyolcórás főmunkaidőben dolgozó orvost kell biztosítani. A 100-200 embert gondozó otthonokban heti hat órában, az ennél kevesebb gondozottat ellátó intézményekben pedig négy órában kell orvosi ellátást nyújtani. Ez a minimum – közölte, megjegyezve, hogy a járvány ideje alatt fokozott ellátásra, odafigyelésre van szükség.
Az elmúlt napon további 56 gondozottnál állapították meg a betegséget, őket a Dél-pesti Centrumkórházba (Szent László kórház), a Korányi intézetbe és a Bajcsy-Zsilinszky kórházba vitték. Az idősek jó általános állapotban vannak, sokan „tünetszegények” vagy tünetmentesek, és senki nem szorul intenzív ellátásra vagy lélegeztetésre. Az otthonban maradottakat az intézményen belül elkülönítik – tájékoztatott.
Müller Cecília közölte azt is, hogy a honvédség bevonásával teljes fertőtlenítést rendelt el a Pesti úti idősotthonban.
Elmondta, hogy az otthonban az első igazolt eset egy dolgozó volt, de nem kizárt, hogy máshogy, másvalaki által jutott a vírus az intézmény falain belülre, akár már a zárlatot megelőző időszakban.
Emlékeztetett, hogy problémák voltak az orvosi ellátással, ez is hozzájárulhatott a tömeges megbetegedéshez. Hozzátette, ellenőrizni fogják, hogy a fenntartó fővárosi önkormányzat végrehajtja-e az azonnali rendelkezéseket.
Jelezte azt is, hogy az ellátó intézményekben, így a Pesti úti otthonban is meg kell újítani a különböző munkakörökhöz kapcsolódó tudást, ismeretet.
Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a járvány üteme, terjedése az utóbbi napokban felgyorsult, és több megbetegedést regisztráltak volna akkor is, ha az idősotthoni fertőzötteket nem számítják az országos adatok közé. Arra kért továbbra is mindenkit, hogy tartsák be az előírt rendelkezéseket.
A húsvéti ünneppel kapcsolatban elmondta, próbálja meg mindenki elkerülni, hogy a helyzet és a bezártság okozta stresszt evéssel vezesse le. Javaslata szerint a nehezebb ételeket fogyasszuk inkább reggel, és ilyenkor se feledkezzünk meg az ünnepi rituálékról, szenteljünk ezeknek időt. A távolabb élő családtagokkal, barátokkal telefonon és egyéb online eszközön tartsuk továbbra is a kapcsolatot – hívta fel a figyelmet.

Címlapfotó: APEV

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .