Karácsony Gergely kéri az idősotthonok azonnali tesztelését

Arold Péter

Napok óta főhír ami a kerületben történt, pedig több tucat idősotthon van a fővárosban és annál is több a magánkézben lévő, sőt, néhány otthont eddig külső alvállalkozók  vezették. 

A Pesti úton történtek vizsgálata az Országos Tisztiorvosi Szolgálat részéről folyamatban van. A vírus nyilván kintről került be az intézménybe és ez több alternatívának is okot adhat. Bevihette ápoló, orvos, látogató, akár  két hete, vagy egy hónappal ez előtt is. Bevihette egy kórházi kezelés alatt álló és koronavírusra nem tesztelt lakó is, amikor visszakerült.

Nem tisztem megjósolni az okot, nem is lehet. Azt viszont tudom, hogy a helyzetet felturbózó média már megtalálta a felelőst. Még a vizsgálat előtt. Mi ne tegyük. Nem a mi dolgunk a felelősök keresése, ha egyáltalán van, vagy lesz.  Karácsony Gergely Facebook oldalán, most arra kéri a kormányt, azonnal teszteljék le az idősotthonok lakóit és dolgozóit. Az ebben az ágazatban dolgozó emberek is az egészségügyhöz tartoznak, hiszen munkájuk során betegekkel is sokszor találkoznak.

Ami a kormányzat szerint „felesleges költség”, az szerintünk életeket menthet.

A főváros folytatja az idősotthonainak szűrését saját forrásból, és sajnos rossz híreket kapunk.
A fővárosi koronavírus-szűrés a Rózsa utcai otthon 94 lakójából 60 idős lakónál mutatott pozitív eredményt. Négyüknek vannak tünetei, őket kórházba szállították, a többiek jól vannak. Szorítunk mindannyiukért – és természetesen a hatóságokkal egyeztetve bevezettük a szigorú karanténszabályokat, az előírásoknak megfelelően mindent megteszünk az idős emberekért, a járvány terjedésének megakadályozásáért.

Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a Rózsa utcába, miként a Pesti útra, küldtek vissza kórházból beteget úgy, hogy nem végeztek rajta koronavírus-tesztet. Ez megint csak lehetséges válasz arra a kérdésre, hogyan jutott be a fertőzés az idősotthonba.
Nincs már idő a késlekedésre, a kormánynak azonnal meg kell változtatni a szűrést tiltó, azt „felesleges költségnek” minősítő álláspontját, mert napnál világosabb, hogy ezzel emberéleteket kockáztatnak.
Rendeljék el az ország összes idősotthonának szűrését! Most!

 

Ami a kormányzat szerint „felesleges költség”, az szerintünk életeket menthet.

A főváros folytatja az idősotthonainak…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. április 11., szombat

Címlapfotó: APEV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .