Vajon mit mérnek A Rákos-pataknál?

Az Önkormányzati portál tájékoztatása szerint szeizmikus méréseket végeznek a Rákos-patak mentén. A mérések várhatóan december 18-ig fog tartani.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) földtani kutatást végez Budapest (Szilas-patak és Rákos-patak), Nagytarcsa és Pécel települések térségében. A tervezett felszíni geofizikai – szeizmikus – mérések elsődlegesen a kutatási területet átjáró fő földtani szerkezeti vonalakat és töréseket vizsgálják. A mérés 2023. november 22. – december 18. között valósul meg. A munkálatok előre láthatólag két hetet vesznek igénybe.

A mérés folyamata

  1. A törvényi előírásoknak megfelelően – a földtani célú kutatás a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény (Bányatörvény) hatálya alá tartozik – a tevékenység megkezdése előtt a szakemberek részletes kutatási tervet készítettek, melyet az illetékes szakhatóságok bevonásával az SZTFH Bányászati és Gázipari Főosztálya hagyott jóvá. A hatóság munkatársai tájékoztatták az érintett önkormányzatokat és egyeztettek a területen működő közműszolgáltatókkal. Ezzel egy időben az érintett ingatlantulajdonosokat és földhasználókat levélben is értesítették a tervezett tevékenységről.
  2. A mérési munka megkezdése előtt munka- és egészségvédelmi okokból a magas növésű növényi kultúrákban megtisztítják a mérés nyomvonalát, ahol szükséges. Fás területeken az aljnövényzet és a zavaró gallyak eltávolításán túl fakitermelés nem történik.
  3. A terepi munka első lépése a geodéziai tevékenység: GPS segítségével munkatársak kijelölik a mérési pontokat az érintett ingatlanokon (termőföldeken, erdőterületeken) és közutakon.
  4. A mérési vonalak mentén a szakemberek húsz méterenként geofonokat (vevőegységek, talajmikrofonok) helyeznek el, amelyeket hegyes végükkel a talajba szúrnak. Az összekötő kábelek és érzékelők 10-15 napig maradnak a területen, a mérés során azonban szükség lehet a folyamat többszöri megismétlésére is. A kábelek szigeteltek, erős áram nem halad át rajtuk, de járművel, ha lehetséges ne haladjanak át rajta. Az útkereszteződésekben a kábeleket védőpapucsba helyezik, amelyekre óvatosan rá lehet hajtani gépjárművekkel.
  5. A mérési eljárás lényege, hogy önjáró vibrátor járművekkel szeizmikus hullámokat (kis energiájú rugalmas hullámokat) keltenek és juttatnak a föld mélyébe, melyek visszaverődve szolgáltatnak értékes információkat a felszín alatti kőzetrétegek elhelyezkedéséről és a mélyben rejlő rétegtani és szerkezeti viszonyokról.
  6. A mérési munkálatok végeztével minden mérőeszközt, kábelt és jelölőkarót eltávolítanak a terepről. Ezután a hatóság szakemberei az esetleges károkat felmérik és megtérítik. A károk felmérését a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága végzi. A tevékenységgel érintett valamennyi földtulajdonost/használót megkeresik a kártalanítás érdekében.

A mérésekhez használt eszközök csak geofizikai kutatásra használhatóak, más számára értéktelenek, használhatatlanok. Az érzékelő eszközök és tartozékaik fémkinyerésre alkalmatlanok. A szakemberek kérik, hogy a kitűzött karókat és az elhelyezett érzékelő geofonokat ne mozdítsák el, a munka befejezésével azokat begyűjtik.

A tevékenységgel kapcsolatos kérdésekkel, észrevételekkel és kárigényekkel jelentkezni lehet a kutatási területen működő kutatócsoportnál, illetve a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elérhetőségein.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .