Drágábban juthatunk be a belvárosba!

Paládi Máté

A kormány legújabb tervezete szerint az M0-ás körgyűrű Rákosmente körüli szakaszát is fizetőssé tenne. Teszi ezt, hazug módon egy Európai Uniós irányálevre hivatkozva.

Az uniós irányelv célja a szén-dioxid kibocsátás csökkentése. Semmilyen útdíj bevezetését nem kéri az Európai Unió. Sőt a kormány azzal, hogy a rákosmenti autósokat a fizetős M0-ásról az ingyenes fővárosi utakra terelni még növeli is a városi légszennyezettséget.

A kormány a rákosmentiekkel akarja kifizetettni az elhibázott gazdaságpolitikájának a következményét, hogy üres az álamkassza. Nem hallom rákosmente fideszes országgyűlési képviselőjének tiltakozását, ahogy a szintén fideszes városvezetést sem. Némák. Némán tűrik, hogy a kormány mindent megtehet az itt élőkkel.

Nekünk budapestieknek nem szabad hagyni, hogy a kormány kivéreztesse a városunkat és ezzel az intézkedéssel még az életminőségünknek is ártson!


Karácsony Gergely a témáról

Írhattam volna ennyit is, de az ostoba leegyszerűsítéseket és a buta szlogeneket meghagyom a Fidesznek és a lakájmédiának. Mi inkább modellezünk és érvelünk, ezek alapján küldtem el a Fővárosi Önkormányzat véleményét a kormánynak az M0-ás fizetőssé tételéről. A tények világosak: a fizetős M0-ás – és az ezáltal bevezetni kívánt hídvám – dugókat és környezetszennyezést okozna Budapesten, igazságtalan sarcot jelentene a budapestieknek. A kormánynak vissza kell vonnia ezt az átgondolatlan javaslatot!

A kormány javaslata szerint az M0-ás elkerülő út teljes szakasza – beleértve a Dunán átívelő Megyeri és Deák Ferenc hidakat, valamint a Ráckevei (Soroksári)-Duna felett átívelő hidat is – fizetőssé válna 2024 januárjától. A BKK – Budapesti Közlekedési Központ az Egységes Forgalmi Modell (EFM) segítségével vizsgálta a díjfizetés bevezetésének várható forgalmi hatásait a városi úthálózaton. A jelenlegi és a most kilátásba helyezett útdíj bevezetését követő forgalmi átrendeződéseket mutatja a térkép: a piros szín a forgalom növekedését, a zöld a forgalom csökkenését jelenti az adott útszakasz esetében.

Egy átlagos hétköznap teljes napi forgalmával számolva a fizetősre tervezett utakon, és ennek hatására az M0-s autóúton és az M31-es autópályán, csökken a forgalom, ezzel párhuzamosan többletforgalom jelenik meg Budapesten belül és az agglomerációs bevezető utakon. A kormány javaslata tehát több dugót eredményezne a városban.

A bevezető utakon és az M3-as autópályán várható a legnagyobb forgalomnövekedés, ezzel tovább növelve az amúgy is forgalmas útszakaszok terheltségét.

Az egyébként is legnagyobb forgalmat szállító Árpád hídon és a Rákóczi hídon lenne a legtöbb dugó a kormány tervei miatt.

Olyan budapesti autósoknak is hídvámot kellene fizetniük, akik a III. és a IV., valamint a XXI. és a XXII. kerületek között, vagyis a városon belüli közlekedésre használják a kormány által fizetőssé tenni kívánt hidakat. A forgalmi modell alapján naponta mintegy 16.700 ilyen utazás történik Budapesten belül, vagyis ez a sarc több tízezer budapestinek jelenthet többletkiadást.

Szintén forgalomnövekedést jelentene a városon belül az is, hogy a teherforgalom számára olcsóbbá válik áthajtani a fővároson, mint azt az M0-s autópályán megkerülni. Ez elfogadhatatlan.

Abszurd, hogy a kormány tervei szerint útdíjat kellene fizetni a BKK által megrendelt budapesti buszok után is, amelyek egyébként budapesti célpontok között szállítják az utasokat az M0-s hídjain. Ezek a BKK járatok jelenleg 29 autóbusz rendelkezésre állását igénylik, ráadásul a díjfizetés bevezetése ennél jóval nagyobb számú járműállományt érintene.

Vagyis nem az M0-s és hídjainak fizetőssé tétele, hanem az M0-s ingyenessége szolgálja Budapest érdekeit. Ezt várjuk el a kormánytól.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .