Környezetvédelem

Zöld út a repülőtérhez: együtt a fenntartható légikikötők felé

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Olvasási idő: 2 perc

Mit lehet tenni a repülőtér megközelítéséből adódó szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért? Milyen alternatív, fenntarthatóbb módokon lehet eljutni egy repülőtérre? Hogyan csökkenthető egy utas vagy egy repülőtéri dolgozó ökológiai lábnyoma?

A fönti, komplex megoldást igénylő kérdésekre kereste a választ a Budapest Airport közlekedésfejlesztési szakemberek segítségével egy európai uniós projekt, a LAirA keretében, amelynek nemzetközi zárókonferenciáját a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján tartották.

A környezetvédelemnek számos, a repülőtér megközelítéséhez kötődő vonatkozása van: nap mint nap emberek tízezrei érkeznek közúton repülőterekre. Ahhoz azonban, hogy a repülőtérre való eljutás során elhasznált energia mennyisége és a környezetszennyezés mértéke csökkenjen, számos más lehetséges fejlesztés mellett az utasok és a repülőtéren dolgozók utazási szokásait is meg kell változtatni. A fenntartható működés részeként a Budapest Airport, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője a repülőtér megközelíthetőségére környezetvédelmi és infrastrukturális szempontból is kiemelt figyelmet fordít. A mostani projekt célja, hogy segítse a városi repülőterek megközelítésekor az intelligens és alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési módok napi közlekedésbe integrálását.

A Budapest Airport tavaly felmérést végzett az utasok és a repülőtéri dolgozók körében, amelyből egyebek mellett kiderült: a munkatársak hatvan százaléka autóval jár dolgozni. Azért, hogy az ebből eredő környezetszennyezést csökkentse, a repülőtér üzemeltetője az Oszkár Telekocsival közösen egy olyan mobilalkalmazást fejlesztett, amely segítségével a munkatársak megoszthatják egymással utazásaikat, így csökkentve a munkába járás okozta környezetterhelést.

A LAirA projekt megvalósítása során felhalmozott információk és nemzetközi jó példák felhasználásával a Budapest Airport egy saját, átfogó mobilitási stratégiát is kialakított. Idén megkezdődött egy turbókörforgalom építése a 4-es számú főút és a repülőtér 2-es terminálja között, amely a repülőtér egyre növekvő utasforgalmát és az újonnan átadott Cargo City felé lekanyarodó teherforgalmat fogja gyorsan és hatékonyan kiszolgálni. A repülőtér környezetében elérhető elektromos autótöltők számát is növelte a Budapest Airport: a repülőtér üzemeltetéséhez használt autóknak négy dedikált e-töltő áll rendelkezésre, a további töltőpontok kialakítása és a reptéren használt gépjárművek cseréje is folyamatos. A Budapest Airport repülőtéri partnerei is fejlesztenek: a Főtaxi által használt elektromos taxik öt gyorstöltőt használhatnak, az elektromos autóval érkező utasoknak pedig a repülőtér terminálparkolójában érhető el gyorstöltő. Az idei évtől a repülőtér-üzemeltető tizenöt külön parkolóhelyet biztosít a MOL Limo autómegosztó rendszer használóinak, ahol 2020 nyarától hat töltőállomás is kiépül.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér immár több mint két éve tartja fenn a karbonsemleges minősítését, 2050-ig pedig vállalta, hogy nullára csökkenti a légikikötő károsanyag-kibocsátását.

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Ezt is olvassa el!
Ismét pályazár

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatja a lakosokat, hogy 2019. február 11-e és 17-e között az alábbi időpontokban terveznek pályazárást a Elolvasom

Pályakarbantartás Liszt Ferenc reptér

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatja a lakosokat, hogy 2020. november 9-e és 15-e között az alábbi időpontok között tervez pályazárást Elolvasom

Harc a repülőgép zaj ellen

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működéséből eredő, a lakóhelyi környezetben érzékelhető zajhatás kerületünk több évtizedes megoldatlan problémája. Különösen elviselhetetlen zajterhelést Elolvasom

Igazságügyi szakértői vélemény – reptér

Igazságügyi szakértői vélemény a rákoshegyi repülési zajmérések eredményéről Tisztelt Rákosmentiek! A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működéséből eredő, a lakóhelyi környezetben Elolvasom

0 0 votes
Article Rating
Érdekel minket az ön véleménye is
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x