Sokáig maradnak börtönben a trafik kirablásáért

Az ítélet szerint a vádlottak először 2018 júniusában, majd 2018 augusztusában is kirabolták ugyanazt a rákoskeresztúri dohányboltot.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletet hirdetett egy fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben, amelyben két férfit 11 év 6 hónap, illetve 8 év fegyházbüntetésre, továbbá 12 év, illetve 8 év közügyektől eltiltásra ítélt. Ezen felül az I. rendű vádlottat 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint több mint 1 millió forintra vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben. A bíróság egyúttal megszüntette az I. rendű vádlottal szemben korábban más ügyben kiszabott 6 hónap börtönbüntetésből engedélyezett feltételes szabadságot is.

Az ítélet szerint a vádlottak először 2018 júniusában, majd 2018 augusztusában is kirabolták ugyanazt a rákoskeresztúri dohányboltot. Az első alkalommal az I. rendű vádlott ment az üzlethez az arcát eltakaró maszkban és egy lőfegyvernek látszó gáz riasztópisztollyal követelte az eladótól a bevétel átadását, míg társa a közelben figyeléssel biztosította a cselekményt. A másik alkalommal szerepet cseréltek és a II. rendű vádlott fenyegette meg az eladót a kasszában lévő pénz megszerzése érdekében, az I. rendű pedig a közelben várakozott és figyelt. A vádlottak az első esetben majd 470 ezer forintot, másodszor pedig közel 540 ezer forintot zsákmányoltak.

  A márciusi közgyűlés legfontosabb döntései

A bíróság a megállapított tényállás alapján az I. rendű vádlottat fegyveresen elkövetett rablás bűntettében – mint tettest, illetve egy esetben mint bűnsegédet – valamint bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségében mondta ki bűnösnek. A II. rendű vádlottat tettesként, egy esetben pedig bűnsegédként, fegyveresen elkövetett rablás bűntette mellett kábítószer birtoklásának vétsége miatt ítélték el.

A büntetés kiszabásakor a bíróság nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, illetve a II. rendű vádlott büntetlen előéletét.
Súlyosító körülmény volt azonban az, hogy az I. rendű vádlott a bűncselekményt különös visszaesőként, feltételes szabadság hatálya alatt követte el.  

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, azonban a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be azzal szemben, így az nem jogerős.

A bíróság a tárgyaláson elrendelte a két férfi letartóztatását a másodfokú ítélet kihirdetéséig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .