Jön a metró – Előbb utóbb

Több évtizedes terv az M2-es metróvonal meghosszabbítása Rákoskeresztúr felé.

Ma délelőtt a Budapestinfón Tarlós István főpolgármesterrel és Kovács Péter XVI. kerületi polgármesterrel közösen bemutattuk az M2-es metróvonal – gödöllői HÉV összekötésének és a rákoskeresztúri szárnyvonal kialakításának tanulmányterveit.

Számomra ez nem pusztán egy közlekedésfejlesztési projekt, hanem Rákosmente jövőjét jelenti. Amikor elkezdtem dolgozni rajta, legtöbben azt mondták, csak az időmet pocsékolom. Hiszen 30 éve mindig megígérték, aztán nem történt semmi. 
A mai bejelentés azt bizonyítja, ez nem szélmalomharc, érdemes volt és érdemes tovább dolgozni, küzdeni érte. Ma együtt adtuk hírül: készülnek az építési engedélyes tervek, 2019 végére jogerős építési engedélye lesz a rákoskeresztúri metrónak.

Tiszta és világos a feladat, a két vasútüzemet (metró és HÉV) össze kell kötni. Ezzel megszűnik az utasok számára az átszállási kényszer, a közösségi közlekedés kapacitása radikálisan megnő, a párhuzamosan közlekedő buszok kiválthatók, csökken az eljutási idő, több tízezer új utas jelenik meg a közösségi közlekedésben, mert az összekötésnek és a rákoskeresztúri szárnyvonalnak köszönhetően a reggeli és délutáni csúcsban sokkal gyorsabban utazhatunk, mint autóval. 
Budapest belső városrészei is nyernek, hiszen csökken a forgalom, csökkennek a dugók, kevesebb autó, kevesebb parkolóhelyet fog keresni, foglalni, csökken a káros anyagok kibocsátása, a zajszennyezés és a légszennyezés.

Rajtunk, a fővároson és az érintett kerületeken nem fog múlni. A 2020-2027-es EU-költségvetési ciklusban reális cél, hogy a kivitelezésre forrást szerezzünk. Azonnal indítható projekt lesz, előkészítettség terén nem lesz sok vetélytársa. 
Ezzel a projekttel minden illetékes döntéshozó tartozik: nem csak a közvetlenül érintett 320 ezer embernek, hanem az egész fővárosnak, Pest megyének – a jövőnek.”

Forrás: Riz Levente polgármester Facebook oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .