Az autista emberek segítőinek is szükségük van támogatásra

Jelentős volt az érdeklődés az iránt a modellprogram iránt, amelynek célja autizmus-specifikus tudás és tapasztalat átadása volt az intézményekben dolgozó szakemberek számára.

A COVID-19 járvány időszakában a szolgáltatás az érintettek és családjaik számára is nyitott volt. A szakmai tanácsadói munkacsoportok a MONTÁZS projekt keretében jöttek létre és működtek az elmúlt bő két évben. 

A modellprogram a MONTÁZS projekt keretében 2019. április 1-én indult el. Ekkor kezdték meg a működésüket az országban tíz működési körzettel Területi Autizmus Munkacsoportok, azaz TEAM-ek. 

A TEAM-ek létrejöttét indokolta, hogy az autista személyek a fogyatékos emberek egyik nagy csoportját alkotják, és a diagnosztizáltak száma folyamatosan emelkedik. Az ellátások minősége komoly befolyással van az autista emberek jóllétének és társadalmi integrációjának minőségére is. Ugyanakkor kevés szakember rendelkezik az integrációjukat segíteni képes, speciális szakmai felkészültséggel; így az intézmények kis számban és változó mértékben tudnak számunkra megfelelő ellátást biztosítani. 

Hirdetés

A munkacsoportokhoz eredendően olyan szakemberek és intézmények fordulhattak, amelyek fejleszteni kívánták autizmus-specifikus szolgáltatásaikat. A TEAM-ek minden olyan hozzájuk forduló intézményt és szervezetet – köznevelési, gyermekvédelmi, szociális ellátó, egészségügyi, felsőoktatási intézményeket és civil szervezeteket – segítettek, amelyek autista személyekkel akár foglalkoztatási, akár szolgáltatási viszonyban állnak. 

A COVID-19 járvány alatt a szolgáltatás az érintettek és családjaik számára is nyitott volt, akik 2020. április és 2021. június 29. között online kaptak szakértői támogatást a felmerült kérdéseik, problémáik kapcsán. A veszélyhelyzet idején bevezetett korlátozások során sokat enyhített az online kommunikációs platformok adta lehetőség, melyek segítségével időben és térben egyaránt rugalmasan, gyorsan és hatékonyan juthatott el a családokhoz a megfelelő segítség. 

A szolgáltatást nagy érdeklődés övezte, a szakemberek számos megkeresést kaptak a modellprogram időszaka alatt. A legtöbb megkeresés óvodáktól és általános iskoláktól érkezett, ezeket követik az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmények és a bölcsődék. Ez azt mutatja, hogy a TEAM-szolgáltatás során a gyermekekkel kapcsolatos szakmai támogató tevékenység volt a hangsúlyos. 

A TEAM-ekben dolgozó tanácsadók bármilyen elakadás vagy kérdés esetén rendelkezésre álltak, autista felnőtt vagy gyermek ellátása kapcsán egyaránt. Emellett a projekt gondozásában kidolgozott vagy lefordított szakmai anyagokkal kapcsolatban is rendszeresen keresték a szakembereket. A TEAM-ek munkatársai ugyanakkor nem csak konzultációkat, tanácsadást tartottak. Részt vettek igény szerint esetmegbeszélésekben, a helyi intézményi stratégia kialakításában; előadásokat, képzéseket, workshopot tartottak és gyakorlati segítséget is kínáltak problémás helyzetek megoldásában. 

A szolgáltatás a MONTÁZS projekt keretén belül 2021. június 29-én lezárult, ezt követően a TEAM-ek a Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft. keretein belül, hazai finanszírozásból működnek tovább 2021. december 31-ig – írja közleményében a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .