Az államnak nincs pénze. Az állam a mi adóinkból ad

Arold Péter

A kerület vezetés meggyőződésből állítja, hogy a „baloldali” – szerintem csak ellenzéki – vezetésű főváros miatt nem újíthatnak fel utakat Rákosmentén.

Az ellenzék meggyőződése, hogy azért nem tud elég pénzt biztosítani a kerületeknek, mert egyszerűen a kormány a koronavírusra hivatkozva komoly bevételektől fosztotta meg az ellenzéki kerületeket, és számukra nem adnak az elvonást kompenzáló ellentételezést.

Rákosmente 2006 óta vezeti kormánypárti polgármester, sokunk által szeretett Ríz Levente haláláig 2019-ig tette a dolgát, és nem az ellenzékkel foglalkozott. Ez elmúlt. Az új vezetés beállt a sorba és szinte minden megszólalásában másra mutogat. Ez nem jó. Nem jó senkinek. Most a kerület 2.1 milliárd forintot kapott a kormánytól és az önkormányzat oldala a következő mondattal kezdi, majd többször támadja a főpolgármestert.

Az állam nem cég, nem termel, tehát saját pénze nincs

A baloldali vezetésű főváros elvette az útépítés lehetőségét Rákosmentétől, a kormány azonban most 2,1 milliárd forinttal támogatja a XVII. kerületi utca megépítését. (nem győztem eleget hangsúlyozni. Az államnak nincs pénze. Az állam a mi adóinkból – többek között – oszt vissza a kerületeknek. Ideje lenne végre megérteni. Ezeket az összegeket nem Orbán Viktor és nem a Fidesz adja. Ezt mi állampolgárok adjuk, és nem keveset.)

Évről-évre egyre több autó, teherautó és kamion halad át a Pesti úton, érintve Rákosmente központját, Rákoskeresztúrt. 2019 elején jelentette be Riz Levente, Rákosmente akkori polgármestere, hogy a Tarlós István által irányított főváros 1,1 milliárd forinttal támogatja a Cinkotai út és a Keresztúri út összeköttetését, ami a Vidor utca meghosszabbításával fog megvalósulni. 

A megvalósulni látszó projekt kapcsán Rákosmente Önkormányzata elvégezte és finanszírozta az előkészítés teendőit és költségeit. Száznál is több ingatlan 150 tulajdonosát kutatta fel, vásárolta meg vagy sajátította ki az útépítéshez szükséges földterületet, és elkészítette az útépítési terveket. 

Azonban 2019 őszén Karácsony Gergely személyében új főpolgármestere lett Budapestnek, aki első döntései között visszavonta a Vidor utca felújítására szánt támogatást. (Itt az a kérdés, hogy miért kellett arról döntenie, hogy visszavonja? A kormány miért sarcol, miért vesz el bevételeket, és ezt miért keni a jobboldali önkormányzat a főváros vezetésére?)

A Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható az a rendelet, amely szerint Rákosmente 2,1 milliárd forintot kap arra, hogy a Vidor utca meghosszabbításával összekösse a Cinkotai és a Keresztúri utat, ami remélhetőleg egy-másfél év múlva el is fog készülni.

A tervek alapján az már most tudható, hogy a Vidor utca teljes hosszában megépül az új útpálya, amely 7 méter széles lesz, két oldalán stabilizált 1,25 méter széles padkával, valamint kétoldali szikkasztó árokkal. 

A Rákos-patak feletti híd jelenleg csak egyirányú, így egy plusz forgalmi sávval mindenképpen bővülni fog a híd, amin gyalogos- és kerékpáros közlekedésre alkalmas járda is épül. 

A Vidor utcát csak úgy tudjuk bekötni a Keresztúri útba, ha átépítjük a Keresztúri út – Határmalom utcai csomópontot. Az útpálya szélesítésével kanyarodósáv épül a Vidor utca felé haladó forgalom számára, amit jelzőlámpás forgalomirányítás fog szabályozni, és három gyalogátkelőhely is felfestésre kerül. 

A Cinkotai úti csomópontot is érinti az új elkerülő út, itt is kanyarodósáv és jelzőlámpás irányítás segíti azokat a közlekedőket, akik a Vidor utcába akarnak behajtani. 

Az autóbusz megállóhelyeket is biztonságosabban lehet majd megközelíteni, erről a majdan elkészülő gyalogátkelőhelyek fognak gondoskodni.

Egy mondat a végére. Én az önkormányzat helyében, inkább annak örülnék, hogy kapott. Semmi keresni valója nincs a sárdobálásnak ebben a témában.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .