Testkamerákat tesztelt a BKK

Testkamerákat tesztelt január végén a BKK. Az elmúlt években több olyan eset is napvilágra került, amelyben a közösségi közlekedést igénybe vevő ügyfelek és a BKK jegyellenőrei között kialakult nézeteltérés okát utólag nehéz volt rekonstruálni.

Hirdetés

Takarítás – Duguláselhárítás – Rovarirtás

A BKK jegyellenőri intézkedések szakszerűségének értékelését, illetve az ellenőrzést végző munkatársakat érő inzultusok visszakövetését is lehetővé teszi, hogy a jegyellenőrök a jövőben testkamerával felszerelve végzik a munkájukat.

Első lépésként 2021. január 28-ától több gyártó eszközeit tesztelik a BKK munkatársai jegyellenőrzés közben egyes kiemelt fővárosi vonalakon. Az ellenőri testkamera látványának visszatartó ereje akár elkerülhetővé is tehette volna azt az e hét hétfői esetet, amely során a BKK három jegyellenőrét támadták meg munka közben.

Az elmúlt években több olyan eset is napvilágra került, amelyben a közösségi közlekedést igénybe vevő ügyfelek és a BKK jegyellenőrei között kialakult nézeteltérés okát utólag nehéz volt rekonstruálni. Az ilyen helyzeteket is egyértelműbbé teszi, ha a testkamera által készített felvétel objektív bizonyítékkal szolgál a panaszok utólagos kivizsgálásához. Testkamerát a közlekedési ágazat több hazai szereplője is használ, tapasztalataik pozitívak.

Január 28-ától a BKK sem lesz kivétel: a társaság ellenőrei harminc napon át három nemzetközi gyártó eszközeit tesztelik napi munkavégzésük folyamán kiemelt fővárosi vonalakon: az 1-es, a 4-es és a 6-os villamoson, valamint az M1 kisföldalattin. Az eszköz visszakövethetővé teszi a BKK ellenőri intézkedéseinek a szakszerűségét, emellett az ellenőrzési munkában résztvevő munkatársakat érő inzultusok is könnyebben visszakövethetők lesznek.

Érdemes tudni, hogy a fővárosban évente 30-50 alkalommal éri támadás az ellenőrzést végző munkatársakat. Az utolsó ilyen eset éppen ezen a héten történt: január 25-én, hétfőn délután három ellenőrt bántalmaztak munkavégzésük közben az 1-es villamos vonalán, mindhárman megsérültek, a történtekkel kapcsolatban a rendőrség intézkedik.

A BKK az ilyen és hasonló szituációk számának mérséklődésére számít a testkamerák alkalmazásától, hiszen pusztán a képfelvétel készítésére történő figyelemfelhívás, vagy akár csak az eszköz látványa alapvetően visszatartó erővel bír.

A BKK a fővárosi járatokon utazók számára közérthető formában ad információt a testkamera használatával kapcsolatos adatkezelésről a bkk.hu/magunkrol/adatkezelesi-tajekoztatok oldalon.

Budapesti Közlekedési Központ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .