Harc a repülőgép zaj ellen

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működéséből eredő, a lakóhelyi környezetben érzékelhető zajhatás kerületünk több évtizedes megoldatlan problémája.

Különösen elviselhetetlen zajterhelést eredményez, hogy az 1-es futópálya lezárása miatt 2015 óta minden évben több hónapon keresztül a légiforgalom nagy része – napi több száz fel- és leszállás – Rákoshegy felett zajlik. A jogszabályokban és a repülőtér környezetvédelmi engedélyében megengedett gépmozgások sokszorosát zúdítják a településrész lakóházaira, ezzel az itt élők pihenéshez, egészséges élethez való alkotmányos alapjogait korlátozzák.

2018. május 1. és augusztus 31. között a repülőtér működéséből eredő zajhatást, kezdeményezésemre, közjegyzői eljárás során kirendelt igazságügyi szakértő vizsgálta.

A zajmérés célja az volt, hogy a repülési zaj nappali és éjszakai folyamatos mérésével bemutassa a repülőtér működésének hatását a rákoshegyiek életminőségére.

A vizsgálat két hónapon keresztül az 1-es futópálya tartós lezárása alatt, majd újabb két hónapon át pályazár nélküli, ún. üzemszerű állapot időszakában zajlott. A mérési adatok valós időben, folyamatosan nyomon követhetők voltak önkormányzatunk honlapján.

Az igazságügyi környezetvédelmi szakértő bevonásával, közjegyző által hitelesített kültéri és beltéri mérések Rákoshegyen, a Rákóczi Ferenc utcában elhelyezett zajmérő berendezés segítségével történtek.

A mérések tapasztalatait az igazságügyi környezetvédelmi szakértő szakvéleményben foglalta össze, melyet a közérdek és átláthatóság érdekében nyilvánosságra hozunk. A teljes szakvélemény az alábbi linkre kattintva érhető el.

http://rakosmente.hu/hirdetotabla/zajmeres_szakvel.aspx

Az igazságügyi szakértői vélemény a repülési zaj elleni küzdelmünk fontos dokumentuma, mely mellékletét képezte a 2019. január elején az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához benyújtott, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésével kapcsolatos jogszabályi hiányosságok felülvizsgálatát, pótlását célzó beadványunknak.

Riz Levente
polgármester

Forrás: Riz Levente Facebook oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .